Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Ontcijferen van gedachten

Ontcijferen van gedachten

In een klaslokaal van een basisschool zit een groep leerlingen geconcentreerd te luisteren naar de leraar die een nieuw onderwerp introduceert.

In het midden van de kamer zit Tim, een hoogbegaafde leerling, met een gefronste blik terwijl hij zijn gedachten probeert te ordenen. Hij knijpt zijn potlood stevig vast, zijn hoofd gevuld met complexe ideeën die door zijn brein razen.
Wanneer de leraar vraagt om vragen of opmerkingen, springen de handen van zijn klasgenoten enthousiast omhoog, maar Tim aarzelt. Hij wil zijn gedachten delen, maar worstelt met het vinden van de juiste woorden om zijn diepgravende inzichten te communiceren.

Ondertussen zit Lisa, een ander hoogbegaafd meisje, aan haar bureau met een blik van frustratie. Ze heeft zoveel te zeggen, maar voelt zich belemmerd door de angst om niet begrepen te worden door haar klasgenoten.

Afhankelijk van op welke de taaldomeinen de TOS tot uiting komt en in welke gradatie, zien we dat veel hoogbegaafde kinderen met een TOS hun intelligentie in kunnen zetten om te compenseren en daarmee de (ernst van de) problemen te lijken maskeren.
Het voordeel van de intelligentie, kan ook een nadeel worden. De vermogens tot compenseren en maskeren kost vaak ontzettend veel energie van deze kinderen en op lange termijn zien we vaak dat deze kinderen ‘uitgeblust en ‘op’ raken, hetgeen van invloed is op o.a. het leren leren en het welbevinden van het kind.
Deze kinderen hebben een rijke innerlijke (gevoels)wereld vol complexe ideeën en inzichten die wachten om te worden gedeeld. De taalbarrières kunnen als een onzichtbare muur fungeren, waardoor hun gedachten gevangen blijven in een innerlijke gevangenis. Dit kan leiden tot gevoelens van onbegrip, frustratie, eenzaamheid en zelfs een gebrek aan zelfvertrouwen en/ of twijfels over hun eigen kunnen en zijn, kortom het welbevinden van het kind.

Het is (voor ieder kind) van essentieel belang een veilige ruimte waarin ze zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, te bieden. Begrip voor de uitdagingen van deze kinderen en in verbinding blijven, is de basis. Daarnaast is het van belang om goed te kijken wat het kind nodig heeft, waar het kind belemmering door ervaart en vooral wat en wanneer het al goed lukt.

Het gaat om het koesteren van hun unieke gaven en het aanmoedigen en leren kennen van hun authentieke zelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *